Behandelmogelijkheden 2

 

Operatie - Middenoorimplantaten

Wanneer de otosclerose in een vergevorderd stadium is en het gehoorverlies steeds groter wordt, kan overwogen worden een ‘middenoorimplantaat’ te plaatsen. Een middenoorimplantaat bestaat uit een audioprocessor die het geluid dat in de microfoon opgevangen wordt bewerkt en een transducer die het middenoor in trilling brengt. De vastzittende stapes wordt dus direct in trilling gebracht. De medische beslissing een middenoorimplantaat te plaatsen wordt bepaald door de aard en de omvang van de otosclerose.

 

Er zijn op dit moment verschillende systemen, zoals de ‘Vibrant Soundbridge’ van MED-EL, het DACS systeem van de firma Cochlear en de ‘Middle Ear Transducer’ (MET) met de Carina processor van Otologics (technische ondersteuning inmiddels overgenomen door Cochlear).

 

In de Vibrant Soundbridge, hieronder links afgebeeld, bevinden zich de microfoon, de audioprocessor en de batterij achter het oor op het rotsbeen. Dit geheel wordt tegen een ín het rotsbeen geïmplanteerd gedeelte geplaatst (magnetische koppeling). Direct onder de huid bevindt zich de ontvanger, van waaruit het elektrische signaal via een geleidend draadje naar het vibrerend element gevoerd wordt, de ‘Vibrating Ossicular Prosthesis’ (VORP). Aan het uiteinde van de VORP, aan een dun draadje, bevindt zich de ‘Floating Mass Transducer’ (FMT), het feitelijke vibrerende element dat met een titanium clip op het lange been van het aambeeld (incus) bevestigd is.

 

De rechter afbeelding hieronder laat het principe van het DACS systeem van Cochlear zien. De middenoorbeentjes worden hier aangedreven door een vibrerend staafje.

 

MED-EL - Vibrant Soundbridge
Cochlear - DACS systeem