Operatietechnieken

 

De operatietechniek die op dit moment bij de meeste otosclerose patiënten in het UMC Utrecht wordt uitgevoerd is stapedotomie. Daarbij verwijdert de KNO-arts het bovenste deel van de aangetaste stijgbeugel, samen met het extra aangegroeide bot. De gefixeerde voetplaat blijft ter plaatse. Daarin wordt een klein gaatje geboord en in deze opening wordt de steel van de prothese (een teflon ‘piston’) geplaatst. De prothese wordt met een haakje opgehangen aan de lange poot van het aambeeld.

 

Een nieuwe veelbelovende operatietechniek is die waarbij gebruik wordt gemaakt van een ‘vein graft’. Dit is een 5 mm vierkant stukje bloedvat uit de bovenzijde van de hand van de patiënt. Tijdens de operatie wordt dit stukje door de KNO-arts daaruit verwijderd. Deze ‘vein graft’ wordt samen met de prothese op de opening in de voetplaat van de stijgbeugel geplaatst (onder die opening bevindt zich een vlies dat voorkomt dat vloeistof uit het binnenoor weglekt. De ‘vein graft’ groeit vast onder de prothese en beiden zorgen voor een goede koppeling voor de trillingen tussen de stijgbeugel en het binnenoor (zie Afbeelding).

Nadat de ‘vein graft’ uit de hand gehaald is blijft een klein oppervlakkig sneetje in de bovenkant van de hand over Dit sneetje wordt dichtgehecht en is na een week weer genezen.